Αρχική » Αλβανία: Κράτος στα πρότυπα του Βατικανού, με έδρα τα Τίρανα, προτείνει για τους Μπεκτασήδες ο Ράμα

Αλβανία: Κράτος στα πρότυπα του Βατικανού, με έδρα τα Τίρανα, προτείνει για τους Μπεκτασήδες ο Ράμα

by admin

Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να υποστηρίξουμε τη μετατροπή του Παγκόσμιου Κέντρου Μπεκτασήδων (σ.σ. Bektashi World Centre) στα Τίρανα σε ένα κυρίαρχο κράτος, ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα την Κυριακή, μιλώντας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αυτός ο μικροσκοπικός θύλακας, που θα μοιάζει με το Βατικανό εντός της πρωτεύουσας της Αλβανίας, θα αποτελέσει το πολιτικό σπίτι για τους μουσουλμάνους Μπεκτασήδες που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Αλβανία μετά από τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς, γράφει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, υπογραμμίζοντας ότι οι Μπεκτασήδες αντιστοιχούν περίπου στο 10% των μουσουλμάνων της Αλβανίας σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023.

Υπήκοοι αυτού του νέου κράτους ή μικροκράτους (microstate), η γεωγραφική έκταση του οποίου θα αγγίζει τα περίπου 100 στρέμματα, θα μπορούν να είναι τα μέλη του κλήρου και οι εργαζόμενοι στη διοίκηση του ιδίου του κράτους.

Με πληροφορίες από AFP
Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

You may also like