Αρχική » Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί μετά τον θάνατο και άλλων ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί μετά τον θάνατο και άλλων ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ

by admin

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα, Τετάρτη, να βομβαρδίζει τον Λίβανο, όπου το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτερου στελέχους του την προηγουμένη, σε πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανάφλεξη όλης της περιοχής.

Μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο για «τριπλή τραγωδία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη, στις 18.00 (ώρα Νέας Υόρκης· στη 01.00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

Οι καταιγιστικοί, πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έριξαν προκάλεσαν τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών του Λιβάνου, που φεύγουν από τον Νότο προς κάθε κατεύθυνση. Ενώ, νωρίς σήμερα, η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανέζικα σώματα ασφαλείας.

Θάνατος στρατιωτικού διοικητή
Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες, Τρίτη, στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άλλοι «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό – ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον έξι νεκροί και 15 τραυματίες.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σε ανταπόδοση «περίπου 300 ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ, «τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά», σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα από την πλευρά του ανέλαβε την ευθύνη για 18 επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της εκτόξευσης 90 ρουκετών εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης Βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μίας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: Ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Χεζμπολάχ», διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά επιθυμία» να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, πλειοδότησε ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, θυμίζοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών, που οδεύουν να κλείσουν χρόνο.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

You may also like