Αρχική » Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

by admin

Αφιέρωμα Euroleague: Η καθιερωμένη πλέον ανάλυση για τις μεταγραφές και τα ρόστερ των ομάδων… στο πιάτο σας!

Έχει γίνει πλέον παράδοση. Το ζητάτε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχετε! Αφιέρωμα Euroleague, λοιπόν, με τις μεταγραφές όλων των ομάδων, τα ρόστερ, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για το τι περιμένουμε να δούμε από κάθε ομάδα, με ένα μικρό ρίσκο για ενδεχόμενες προσθήκες και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Τι καλύτερο από το να ξεκινάει μια σεζόν με έντονο ελληνικό χρώμα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πρωταγωνιστούν στη Euroleague. Οι «πράσινοι» προέρχονται από την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ οι «ερυθρόλευκοι»  πήγαν σε ένα ακόμα Final 4, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν σταθερά στην ελίτ. Μάλιστα, οι δύο «αιώνιοι» μπαίνουν στη σεζόν σαν φαβορί και αυτό το γεγονός μας κάνει να ανυπομονούμε λίγο παραπάνω για τη φετινή διοργάνωση.

Πέρασε ένα καλοκαίρι με έντονη μεταγραφική δραστηριότητα. Αρκετοί παίκτες  επέλεξαν να αφήσουν το ΝΒΑ και να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ευρώπη και μάλιστα σε εξαιρετική ηλικία. Σίγουρα, η κατάσταση στο Ισραήλ επηρεάζει την αγορά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μετακινήσεις παικτών που αλλάζουν τις ισορροπίες. Με μια πρώτη ματιά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γκρουπ ομάδων που θα πρωταγωνιστήσουν, μία άλλη κατηγορία με ομάδες που χτίζουν ρόστερ με αρκετά ερωτηματικά και θα παλέψουν για τα play offs, αλλά και κάποιες ομάδες που δύσκολα θα διεκδικήσουν κάτι καλό.

Η καρδιά των μεταγραφών, χτυπούσε στα μέρη μας, το φετινό καλοκαίρι. Ο Παναθηναϊκός, μπορεί να κατέκτησε τον τίτλο, όμως δεν επαναπαύτηκε σε αυτό και ενίσχυσε το ρόστερ του με προσθήκες εκεί που υστερούσε. Ο Ολυμπιακός έκανε επίσης στοχευμένες μεταγραφές, δημιουργώντας το πληρέστερο ρόστερ της ιστορίας του, έχοντας ως μοναδικό στόχο την πρωτιά. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις εξαιρετικές κινήσεις των τουρκικών ομάδων, αλλά και της Μονακό. Η «σκούπα» που έπεσε στο Βελιγράδι, στο ρόστερ της Παρτιζάν, δημιουργεί ερωτηματικά, ενώ η Μακάμπι παλεύει να κρατηθεί.

Το koubanezos.gr παρακολουθεί και φέτος  τη Euroleague πολύ στενά. Πολλές προτάσεις σε κάθε αγωνιστική, μακροχρόνια, πρωτάθλημα στο Euroleague Fantasy Challenge με έπαθλα, αλλά πρώτα απ’ όλα ένα εκτενές αφιέρωμα (5.500 λέξεων) στις 18 ομάδες, τα ρόστερ τους και πόσο δυνάμωσαν σε κάθε θέση.

Εισαγωγικά, θα σας πω ότι με bold θα παρουσιάζονται οι μεταγραφές των ομάδων, ενώ οι παίκτες θα κατηγοριοποιούνται ανά θέση, όσο αυτό είναι δυνατό σε μία εποχή που πολλοί είναι combo σε παραπάνω από μία θέσεις. Επίσης, δίπλα στο όνομα της κάθε ομάδας θα φαίνεται η περσινή της θέση στη regular season της Euroleague, καθώς και το ρεκόρ της.


Άλμπα Βερολίνου (18η, 5-29)

Ήρθαν: Γουίλιαμς (Ουλμ), ΜακΝτάουελ-Γουάιτ (Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς)

Έφυγαν: Τίμαν, Μπράουν, Νίκιτς

Ανανέωσαν: Τόμας, Ντέλοου

Οι Γερμανοί ήταν η χειρότερη ομάδα της περσινής σεζόν. Με μόλις πέντε νίκες σε 34 αγώνες, δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς. Πιστοί στο πλάνο τους, δεν δαπανούν πολλά χρήματα για εντυπωσιακές μεταγραφές, αλλά επενδύουν σε πρότζεκτ.

Φέτος επέλεξαν τον Τρέβιον Γουίλιαμς για να ενισχύσουν τη ρακέτα τους. Ο πρώην σέντερ της Ουλμ εξαργύρωσε την εξαιρετική του σεζόν με μια μεταγραφή στη Euroleague. Πέρυσι συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του Eurocup, όντας πρώτος σε ριμπάουντ (10,8). Η γραμμή των γκαρντ ενισχύθηκε με τον Γουίλ ΜακΝτάουελ-Γουάιτ. Ο Αυστραλός επιστρέφει στη Γερμανία, δίνοντας λύσεις σε εκτέλεση, κυρίως από μέση απόσταση, αλλά και δημιουργία. Οι δυο τους ήρθαν να αντικαταστήσουν τους Τίμαν και Μπράουν. Ο πρώτος είναι δικαίως η μεγαλύτερη απώλεια στο ρόστερ της Άλμπα, ενώ ο δεύτερος δεν έδωσε ποτέ το κάτι παραπάνω.

Γκαρντ: Σπανιόλο, Σαμάρ, Μάτισεκ, Ντέλοου, Τόμας, Χέρμανσον, ΜακΝτάουελ-Γουάιτ

Φόργουορντ: Μπιν, Σνάιντερ, Ολίντ,, Προσίντα

Σέντερ: Γουίλιαμς, Βέτζελ, Κουμάντζε

Εκτίμηση: Μία από τα ίδια και φέτος. Μπορεί να αποδώσουν κάποια από τα πρότζεκτ της, αλλά δεν μπορεί και δεν έχει τη διάθεση να ακολουθήσει τις υπόλοιπες ομάδες. Όλα δείχνουν πως θα είναι στις δυο τελευταίες θέσεις.


Αναντολού Εφές (9η, 17-17)

Ήρθαν: Νουόρα (Τορόντο Ράπτορς), Τζόνσον (Στόκτον Κινγκς), Πουαριέ (Ρεάλ Μαδρίτης), Σμιτς (Ζαλγκίρις)

Έφυγαν: Γκάζι, Τζόουνς, Πλάις, Κλάιμπερν, Ντάουμ

Ανανέωσαν: Λάρκιν

Επεισοδιακή η περσινή σεζόν για την Εφές, που δεν κατάφερε να βρει έγκαιρα τα πατήματά της μετά τη φυγή του Αταμάν. Στην αρχή της σεζόν, δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντέμ Τσαν, ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και αντικαταστάθηκε από τον βοηθό του, Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς. Ο τελευταίος βελτίωσε την εικόνα της ομάδας, αν και δεν μπήκε στα play offs  και πήρε την ευκαιρία να συνεχίσει στον πάγκο των Τούρκων.

Μπορούμε να πούμε πως η Εφές βελτιώθηκε, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, μετά τις φετινές μεταγραφές. Αποχώρησαν Ντάουμ, Πλάις και Τζόουνς, αλλά η ρακέτα ενισχύθηκε με τον Πουαριέ και τον Σμιτς, Αμφότεροι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Ειδικά ο Γάλλος έρχεται με ισχυρό κίνητρο, για να ηγηθεί στης front line των Τούρκων, μετά από αρκετά χρόνια στη σκιά του Ταβάρες. Στις υπόλοιπες θέσεις ξεχωρίζει η αποχώρηση του Κλάιμπερν, που παρά τη δεδομένη ποιότητά του δεν έδωσε αντίστοιχες λύσεις. Ωστόσο, οι προσθήκες των Τζόνσον και Νουόρα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δίνουν σκορ στην Εφές. Ο πρώτος διαθέτει εξαιρετικά ποσοστά στο τρίποντο, ενώ ο δεύτερος προέρχεται από μια γεμάτη σεζόν με τους Ράπτορς.

Αφιέρωμα Euroleague

Γκαρντ: Λάρκιν, Τόμπσον, Οντσέλ, Μπομπουά, Οζντεμίρογλου, Χόλατζ

Φόργουορντ: Νουόρα, Σμιτς, Τζόνσον, Γιλμάζ, Μπράιαντ, Γιλντιζλί, Γουίλις, Οσμάνι

Σέντερ: Πουαριέ, Οτούρου, Αλτούνας

Εκτίμηση: Με τις προσθήκες των Πουαριέ, Τζόνσον και Νουόρα, αλλά και τη δεδομένη ποιότητα των Λάρκιν, Μπράιαντ, Τόμπσον και Μπομπουά, η Εφές αποκτά λύσεις σε όλες τις γραμμές. Φυσικά, οι δυο αμερικανοί χρειάζεται να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά συνολικά, οι Τούρκοι διαθέτουν ένα ρόστερ που μπορεί να παλέψει για τα play offs, σε μια ανταγωνιστική διοργάνωση, έστω και μέσω της διαδικασίας των play ins.


Αρμάνι Μιλάνο (12η, 15-19)

Ήρθαν: Νίμπο (Μακάμπι), ΜακΚόρμακ (Γαλατάσαραϊ), Κοζέρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντιοπ (Σάσαρι), ΛεΝτέι (Παρτιζάν), Ντιμιτρίεβιτς (Ούνιξ), Μπρουκς (Οντάριο Κλίπερς), Μπολμάρο (Μπάγερν Μονάχου)

Έφυγαν: Λο, ΜακΓκρούντερ, Μέλι, Βόιτμαν, Νέιπιερ, Μπάρον, Χάινς, Πόιθρες, Χολ, Καμαγκατέ, Βάλενταϊν

Ανανέωσαν: Τονούτ

Άλλη μια προβληματική σεζόν ολοκληρώθηκε για την Αρμάνι. Το τραγικό της ξεκίνημα δεν της αφησε περιθώρια να διεκδικήσει την είσοδο στα play ins, παρά τη «βόμβα» Μίροτιτς.

Η πρόωρη υπογραφή του Νίμπο έδειξε πως υπάρχει καλός σχεδιασμός για τη νέα σεζόν. Εξίσου δυνατή και η προσθήκη του ΛεΝτέι, παρόλο που δεν προέρχεται από καλή σεζόν. Οι δυο τους θα πλαισιωθούν από τους Ντιοπ και ΜακΚόρμακ, οι οποίοι εξαργύρωσαν τις καλές εμφανίσεις τους με Σάσαρι και Γαλατά αντίστοιχα. Ωστόσο, οι μεταγραφές στα γκαρντ δεν ήταν ίδιου επιπέδου. Ο Μπολμάρο αποτέλεσε την περσινή επένδυση της Μπάγερν, αλλά δεν έδειξε πως μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας. Αντίθετα, ο Ντιμιτρίεβιτς έκανε εκπληκτική σεζόν με την Ούνιξ, αλλά σίγουρα σε χαμηλότερο επίπεδο. Ο Κοζέρ προσδίδει εμπειρία, αλλά μην ξεχνάμε πως είναι 37 ετών! Last but not least, που λένε και οι Αμερικάνοι, ο Μπρουκς έρχεται για να βοηθήσει στο σκοράρισμα, αφού είναι ένα γκαρντ με εκτελεστική δεινότητα και παραστάσεις από τα πρωταθλήματα των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει καμία εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Ντιμιτρίεβιτς, Φλακαντόρι, Τονούτ, Μπορτολάνι, Μπολμάρο, Μπρουκς, Κοζέρ

Φόργουορντ: ΛεΝτέι, Μίροτιτς, Σίλντς, Ρίτσι,  Καρούσο, Ντιοπ

Σέντερ: Νίμπο, ΜακΚόρμακ

Εκτίμηση: Ριζική ανανέωση στο ρόστερ του Μεσίνα. Αρκετοί παίκτες έρχονται από το χαμηλότερο επίπεδο, με κίνητρο, αλλά και πολλά ερωτηματικά. Μπορεί η front line να με πείθει, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και στις θέσεις των γκαρντ. Δεδομένου ότι ο Ιταλός τεχνικός δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση και τις τελευταίες σεζόν η ομάδα του να παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια, πιστεύω πως η Αρμάνι δεν θα καταφέρει να μπει στα play offs, ειδικά σε μια χρονιά που θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική από την περσινή. Μια θέση ανάμεσα στη 10η και τη 14η μου φαίνεται εξαιρετικά πιθανή.


Βιλερμπάν (17η, 9-25)

Ήρθαν: Μαλεντόν (Φίνιξ Σανς), Σακό (Σολέ), Χάρισον (Μέμφις Γκρίζλις), Σκόφιλντ (Λέικλαντ), Μπλακ (Ρέτζιο Εμίλια), Αγιντσά (Σεν Κεντίν)

Έφυγαν: Φολ, Λουβαβού-Καμπαρό,  Τόμας, Σκοτ, Γιάκοβ

Ανανέωσαν: Ντε Κολό, Καουντί, Τζάκσον

Η ιστορία της δεν απέχει πολύ από αυτή της Άλμπα. Έχει καπαρώσει μία από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στις τελευταίες σεζόν, αλλά συνεχίζει να επενδύει σε παίκτες-στοιχήματα.

Φέτος έχασε τον Φαλ, το μεγαθήριο της ρακέτας της, αλλά και παίκτες που δεν απέδωσαν σταθερά καλά πέρα από μεμονωμένα ξεσπάσματα, όπως ο Καμπαρό, ο Σκοτ και ο Τόμας. Η ρακέτα ενισχύθηκε με τον έμπειρο Μπλακ, αλλά και τον Σακό, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν με την Σολέ. Την ευκαιρία του στο υψηλό επίπεδο θα πάρει και ο Αγιντσά, που ξεχώρισε πέρυσι με τη φανέλα της Σαν Κεντίν. Οι υπόλοιπες προσθήκες αφορούν παίκτες που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χάρισον, Σκόφιλντ και Μαλεντόν μετρούν τριψήφιο αριθμό παιχνιδιών στο ΝΒΑ έκαστος και σίγουρα θα δώσουν λύσεις μόλις προσαρμοστούν. Για τον τελευταίο θα είναι πιο εύκολο, αφού επιστρέφει στην ομάδα που τον ανέδειξε μετά από 4 χρόνια.

Αφιέρωμα Euroleague

Γκαρντ: Ντε Κολό, Λι, Λάιτι, Χάρισον, Μαλεντόν

Φόργουορντ: Σκόφιλντ, Καουντί, Εντιαγιέ, Αγιντσά, Τζάκσον

Σέντερ: Μπλακ, Λοβέρν, Σακό

Εκτίμηση: Η Βιλερμπάν αναμένεται να παρουσιάσει ένα αθλητικό σύνολο, που θα προσπαθεί να τρέξει και να σουτάρει. Φυσικά είναι πολλά τα στοιχήματα για τον Πουπέ, όμως τα μονοετή συμβόλαια που έχουν υπογράψει σχεδόν όλοι οι παίκτες δείχνουν εν μέρει το κίνητρό τους να ξεχωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τη φετινή σεζόν σαν σκαλοπάτι. Αν εξαιρέσουμε τον Μπλακ, κανένας από τους υπόλοιπους δεν ξέρει τι θα πει Euroleague. Εν κατακλείδι, λογικά θα αποφύγει την τελευταία θέση, αλλά δε θα σκαρφαλώσει πολύ παραπάνω.


Βίρτους Μπολόνια (10η, 17-17)

Ήρθαν: Κλάιμπερν (Εφές), Τάκερ (Βενέτσια), Μόργκαν (Λόντον Λάιονς), Γκραζούλις (Τρέντο), Ακέλε (Μπρέσια), Ντιουφ (Μπρεογάν), Βισκόντι (Πεζάρο)

Έφυγαν: Μίκι, Ντάνστον, Ντόμπριτς, Λούντμπεργκ, Μάσκολο, Λόμαζ, Αμπάς

Ανανέωσαν: Χάκετ

Η Βίρτους έδειξε δύο πρόσωπα στην περσινή σεζόν. Στο πρώτο μισό ήταν εξαιρετική, με μπροστάρη τον Τόκο Σενγκέλια, ο οποίος είχε αριθμούς MVP. Στο δεύτερο μισό ωστόσο, δε θύμιζε σε τίποτα την ομάδα του πρώτου γύρου και οριακά πρόλαβε τα play ins. Ο Λούκα Μπάνκι ήθελε ανανέωση και σε αυτό το πλάισιο έδιωξε παίκτες με μεγάλη εμπειρία από τη διοργάνωση, όπως ο Μίκι, ο Ντάνστον, ο Ντόμπριτς και ο Λούντμπεργκ.

Αν θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν τίτλο στις φετινές μεταγραφές, θα ήταν πως η Βίρτους «ψώνισε… ιταλικά». Οι Τάκερ και Γκραζούλις ξεχώρισαν με τη Βενέτσια και την Τρέντο αντίστοιχα, εντός και εκτός συνόρων. Ο πρώτος προσαρμόστηκε γρήγορα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποδεικνύοντας πόσο καλός σκόρερ είναι. Ο δεύτερος παρουσιάζει συνεχόμενη βελτίωση, είναι ένας ψηλός με πολύ καλό μακρινό σουτ και φυσικά γνώριμος του Μπάνκι, όντας Λετονός. Ακέλε και Βισκόντι είχαν γεμάτες χρονιές σε Μπρέσια και Πέζαρο και θα αποτελέσουν επιλογές από τον πάγκο. Ο Ντιουφ  επιστρέφει στην Ιταλία, μετά από μία σεζόν στη Μπρεογάν, για να μπει στα παπούτσια του Ντάνστον. Μπορεί να άργησα, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω τη μεταγραφή του Κλάιμπερν. Με την προσθήκη του, η Βίρτους κερδίζει σε εμπειρία και σκορ και ο παίκτης έχει μία ακόμα ευκαιρία να δώσει απαντήσεις στο υψηλό επίπεδο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι δεν είναι πλέον στο πικ του. Κλείνω με τον Μόργκαν. Ο αμερικανός ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην περσινή πολύ καλή σεζόν των Λόντον Λάιονς, μπαίνοντας μάλιστα και στην καλύτερη πεντάδα του Eurocup.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Μόργκαν, Χάκετ, Παγιόλα, Κορντινιέ, Τάκερ, Μπελινέλι, Βισκόντι

Φόργουορντ: Σενγκέλια, Κλάιμπερν, Πολονάρα, Ακέλε, Γκραζούλις

Σέντερ: Κάκοκ, Ζίζιτς, Ντιουφ

Εκτίμηση: Ο Μπάνκι έχει φτιάξει ένα σύνολο που συνδυάζει παίκτες με εμπειρία και άλλους με κίνητρο να αναδειχτούν. Η αποτελεσματικότητα των Τάκερ και Μόργκαν στο υψηλό επίπεδο θα καθορίσουν τη σεζόν. Το θετικό είναι πως αμφότεροι γνωρίζουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και έχουν δίπλα τους παίκτες όπως ο Χάκετ, ο Μπελινέλι και ο Σενγκέλια για να τους βοηθήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ομάδα εξάδας, αλλά δε θα αποτελέσει και σάκο του μποξ. Θα είναι σκληρό καρύδι, αλλά δύσκολα θα τρυπώσει στα play offs. Θα είναι υπέρβαση τα play ins και για αυτά θα παλέψει.


Ερυθρός Αστέρας (16η, 11-23)

Ήρθαν: ΜακΙντάιρ (Μπασκόνια), Κάνααν (Ολυμπιακός), Κάλινιτς (Μπαρτσελόνα), Ντόμπριτς (Βίρτους), Ντάουμ (Εφές), Πλάβσιτς (Μέγκα)

Έφυγαν: Τόπιτς, Τόμπκινς, Τόμπεϊ, Σμαρτ, Χάνγκα, Γκιλέσπι, Λαζάρεβιτς

Ανανέωσαν: Τεόντισιτς, Λάζιτς, Γκεντράιτις, Μπολομπόι, Ντος Σάντος

Άλλη μια ομάδα που άλλαξε προπονητή κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Ο Σφαιρόπουλος αντικατέστησε τον Ιβάνοβιτς και προσπάθησε να βάλει τη δική του σφραγίδα. Η αλλαγή στην αγωνιστική ταυτότητα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τραυματισμοί και αστάθεια είχαν σαν αποτέλεσμα τη 16η θέση και επιθυμία όλων είναι φέτος η εικόνα να είναι καλύτερη.

Σε αυτό το πλαίσιο αποχώρησαν παίκτες που κατά βάση δεν προσέφεραν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Χάνγκα που έβαλε πλάτη στα δύσκολα, αλλά και ο Τόπιτς που θα δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Οι προσθήκες ήταν από το πάνω ράφι. Ένας από τους καλύτερους δημιουργούς της περασμένης σεζόν, ο ΜακΙντάιρ, άφησε τη Μπασκόνια για το Βελιγράδι. Κάνααν, Ντόμπριτς και Ντάουμ θα βοηθήσουν με το μακρινό σουτ από τις θέσεις 2,3 και 4 αντίστοιχα. Τέλος, ο Κάλινιτς, επιστρέφει στην ομάδα με την οποία μεγαλούργησε για να δώσει σκληράδα και εμπειρία στα φόργουορντ.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: ΜακΙντάιρ, Κάνααν, Ντος Σάντος, Νέντοβιτς, Τεόντοσιτς, Λάζιτς, Κόστιτς

Φόργουορντ: Γκεντράιτις, Νταβίντοβατς, Κάλινιτς, Μίτροβιτς, Ντόμπριτς, Ίλιτς, Ντάουμ

Σέντερ: Μπολομπόι, Πλάβσιτς

Εκτίμηση: Δε χρειάζεται να πούμε και πολλά για την φετινή αναβάθμιση του Ερυθρού. Όλοι όσοι ήρθαν έχουν αποδείξει την αξία τους. Όταν στη θέση των Σμαρτ και Τόπιτς (δεδομένου ότι ακόμα είναι άγουρος) παίρνεις ΜακΙντάιρ και Κάνααν και στη θέση των Τόμπκινς και Χάνγκα παίρνεις Κάλινιτς, Ντάουμ και Ντόμπριτς, τότε μπορείς να περιμένεις μια καλύτερη σεζόν. Το στοίχημα είναι στη ρακέτα. Ο Ερυθρός πάλεψε για τον Πετρούσεφ, αλλά ο Σέρβος έμεινε στον Πειραιά. Ίσως αυτό να σημαίνει πως κάποιος άλλος θα πάει στο Βελιγράδι. Όπως και να ‘χει, η ομάδα του Σφαιρόπουλου έχει κάνει αρκετά καλές επιλογές για να διεκδικήσει την είσοδό της στη δεκάδα, προς το τέλος… στα play ins!


Ζαλγκίρις Κάουνας (14η, 14-20)

Ήρθαν: Σμάιλαγκιτς (Παρτιζάν), Μπραζντέικις (Ολυμπιακός), Φρανσίσκο (Μπάγερν), Ντάνστον (Βίρτους), Μίτσελ (Μπεσίκτας), Σιρβίντις (Λιετκαμπέλις), Γουάλας (Τουρκ Τέλεκομ),

Έφυγαν: Σμιτς, Έβανς, Χέις, Σάμνερ, Ρίβερς, Λουκοσιούνας, Μοντβίλα, Λαβρινοβίτσιους

Ανανέωσαν: Μπιρούτις, Μάνεκ

Η τρίτη ομάδα στη λίστα μας που άλλαξε πέρυσι προπονητή στη μέση της σεζόν ήταν η Ζαλγκίρις. Ο Μακσβίτις έφυγε και ήρθε ο Τρινκιέρι. Ο Ιταλός ωστόσο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά η εικόνα της ομάδας βελτιώθηκε αισθητά. Κινήθηκε έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι και πρόσθεσε ταλέντο και εμπειρία στο ρόστερ του.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το δίδυμο των Σμιτς και Χέις αντικαταστάθηκε από τους Ντάνστον και Σμάιλαγκιτς. Μπορεί ο Λετονός να ήταν βαρόμετρο, όμως ο Χέις δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά.Ο Ντάνστον μεγάλωσε, αλλά μπορεί να δώσει ποιοτικά λεπτά δίπλα στον Μπιρούτις που θα πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο. Από την άλλη, ο Σμάιλαγκιτς έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι η Παρτιζάν δεν τον πίστεψε όσο πρέπει. Στις θέσεις της περιφέρειας, η απώλεια του Έβανς είναι σημαντική, αλλά ήταν και δεδομένη για μεγάλο μέρος της σεζόν, μετά τον άσχημο τραυματισμό του.  Ο Φρανσίσκο θα έχει μία ακόμα ευκαιρία μετά τη Μπάγερν, σε μια ομάδα που αναδεικνύει άσους. Αν θυμηθεί τη χρονιά του Περιστερίου, θα πάει εξαιρετικά. Σημαντική είναι και η επιστροφή του Μπραζντέικις, σε ένα περιβάλλον που τον πιστεύουν παραπάνω. Από την αγορά της Τουρκίας ήρθαν δυο παίκτες, Μίτσελ και Γουάλας, που έκαναν πολύ καλή χρονιά με Μπεσίκτας και Τουρκ αντίστοιχα. Ειδικά ο δεύτερος, μας απασχόλησε πολλές φορές πέρυσι με τους αριθμούς που έγραφε σε πόντους, ριμπάουντ αλλά και ασίστ. Τέλος, το νέο μεγάλο αστέρι του λιθουανικού μπάσκετ, ο Σιρβίντις, είναι κάτοικος Κάουνας, εξαργυρώνοντας μία σεζόν που ήταν πρώτος σκόρερ του Eurocup με 18,9 πόντους και μπήκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Γουάλας, Φρανσίσκο, Ντίμσα, Λεκαβίτσιους, Γκεντράιτις, Μίτσελ

Φόργουορντ: Μπραζντέικις, Σμάιλαγκιτς, Ουλανόβας, Μανέκ, Σιρβίντις, Μπουτκεβίτσιους,

Σέντερ: Μπιρούτις, Ντάνστον

Εκτίμηση: Αν εξαιρέσουμε τις ομάδες που έκαναν μεταγραφές από το πάνω ράφι, τότε μπορώ να πω με σιγουριά ότι το πλάνο της Ζαλγκίρις με έχει εντυπωσιάσει. Ναι, πήρε δύο στοιχηματικά πουλέν μου από την περσινή σεζόν, τον Γουάλας και τον Σιρβίντις. Αλλά γενικότερα, απέκτησε γκαρντ με σκορ και δημιουργία. Διαθέτει φόργουορντ που είναι καλοί αμυντικοί και σουτάρουν με πολύ καλά ποσοστά και ταυτόχρονα ψηλούς  που μπορούν να πάρουν μπάλες στο ποστ. Συνυπολογίζοντας την δυνατή της έδρα και τον προπονητή της που έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει σε αυτό το επίπεδο, πιστεύω πως θα είναι από τις πιο βελτιωμένες ομάδες της χρονιάς. Δε θα μου κάνει εντύπωση να την δω να παλεύει για τα play ins.


Μακάμπι Τελ Αβίβ (7η, 20-14)

Ήρθαν: Σίμονς (Τορόντο Ράπτορς), Γκάμπριελ (Μέμφις Γκρίλζις), Ράντολφ (Χάποελ Ιερουσαλήμ), Χόαρντ (Χάποελ Τελ Αβίβ), Λόιντ (Μονακό), Γιοκουμπάιτις (Μπαρτσελόνα), Ρέιμαν (Σεν Κεντίν)

Έφυγαν: Μπράουν, Μπόλντγουιν, Νίμπο, Γουέμπ, Κόλσον, Κλίβελαντ, Τόμασον

Ανανέωσαν: Μένκο, Κοέν, Σόρκιν, Μπλατ, Ντιμπαρτολομέο, Ριβέρο

Η κατάσταση στο Ισραήλ έχει επηρεάσει πολύ την ομάδα της Μακάμπι. Πέρυσι διέθετε ένα πλήρες ρόστερ και βρέθηκε μια ανάσα από το Final 4, παρόλο που αγωνιζόταν στο Βελιγράδι. Αυτή η αβεβαιότητα όμως, δεν της έδωσε τη δυνατότητα να κρατήσει τα βαριά της ονόματα στο ρόστερ. Έτσι, σχεδόν όλη η βασική της πεντάδα αποχαιρέτησε.

Φυσικά, η φανέλα της Μακάμπι είναι δέλεαρ για κάθε παίκτη. Έτσι, δύο γκαρντ από το πάνω ράφι επέλεξαν να συνεχίσουν εκεί. Ο Γιοκουμπάιτις έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας, ενώ ο Λόιντ, μετά από μια σεζόν με τραυματισμούς ήθελε μια νέα πρόκληση, μακριά από τη γεμάτη Μονακό. Τα «ψώνια» όμως συνεχίστηκαν και εντός συνόρων. Οι δύο πρώτοι σκόρερ της Χάποελ Ιερουσαλήμ και της Χάποελ Τελ Αβίβ εντάχθηκαν στην ομάδα του Κάτας και αναφέρομαι στον Ράντολφ με 16,5 πόντους και τον Χόαρντ με 16,7. Τέλος, δύο παίκτες από το ΝΒΑ θα ενισχύσουν τους Ισραηλινούς. Ο Γκάμπριελ, με 150 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου θα προσδώσει αθλητικότητα και θα βοηθήσει στον τομέα των ριμπάουντ. Άλλωστε, τον θαυμάσαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες με την ομάδα του Νοτίου Σουδάν. Ο Σίμονς ήρθε από το Τορόντο για να βοηθήσει στη δημιουργία, αλλά και στην εκτέλεση, αλλά προς το παρόν έχει υπογράψει μόνο για την περίοδο της προετοιμασίας και μένει να δούμε αν θα παραμείνει στο ρόστερ.

Αφιέρωμα Euroleague

Γκαρντ: Λόιντ, Μάγιερ, Ντιμπαρτολομέο, Ράντολφ, Γιοκουμπάιτις, Μπλατ, Σίμονς

Φόργουορντ: Μενκό, Σορκίν, Κοέν, Ρέιμαν, Χόαρντ

Σέντερ: Γκάμπριελ, Ριβέρο

Εκτίμηση: Η Μακάμπι δεν μπορεί να είναι η περσινή ομάδα. Δε θα πω ότι έκανε πολύ καλές κινήσεις, αλλά μάλλον έκανε τις καλύτερες που μπορούσε. Περιμένω μια χρονιά αποδείξεων για τον Κάτας, αλλά και παίκτες όπως ο Γιοκουμπάιτις και ο Μπλατ, που οφείλουν να ηγηθούν. Επειδή οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο Βελιγράδι, θεωρώ ότι θα παρουσιαστούν χειρότεροι από πέρυσι και θα προσπαθήσουν να τρυπώσουν στα play offs, μέσα από τη διαδικασία των play-ins.


Μονακό (3η, 23-11)

Ήρθαν: Καλάθης (Φενέρμπαχτσε), Παπαγιάννης (Φενέρμπαχτσε), Κορκμάζ (Φιλαδέλφεια 76ερς), Μπράουν (Καρσίγιακα), Μπεγκαρίν (Ναντέρ)

Έφυγαν: Μπράουν, Μακουντού, Γουόκερ, Λόιντ, Χολ, Ουαταρα

Ανανέωσαν: Τζαϊτέ, Οκόμπο, Στραζέλ, Τζέιμς, Μοτεγιούνας, Μπλόσομγκεϊμ

Πέρασε μια σεζόν που είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η «βόμβα» του Κεμπά Γουόκερ είχε ταράξει τα νερά στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο αμερικανός δεν έδειξε ποτέ την αξία του. Αντίθετα, ο Τζέιμς έκανε μια εκπληκτική σεζόν, κέρδισε το βραβείο του MVP, πέρασε στην πρώτη θέση των σκόρερ, αλλά δεν κατάφερε να στείλει την ομάδα του στο Final 4.

Ο παίκτης που την απέκλεισε ήταν και η πρώτη μεταγραφή. Ο Νικ Καλάθης πήγε στο Πριγκιπάτο για να οργανώσει και να απελευθερώσει τον Τζέιμς. Μαζί του πήρε και τον Παπαγιάννη, ο οποίος συμπληρώνει την τριάδα των ψηλών της Μονακό. Η φετινή «βόμβα» ήρθε από τη Φιλαδέλφεια. Ο Κορκμάζ είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει από τις θέσεις 2-3, αφού είναι ένας δεινός σκόρερ. Άλλωστε μιλάμε για έναν παίκτη με 328 παιχνίδια στο ΝΒΑ. Στα φόργουορντ, ο Βίτο Μπράουν ήρθε να αντικαταστήσει τον Τζον Μπράουν, προσφέροντας σίγουρα περισσότερες επιθετικές λύσεις με το μακρινό του σουτ. Τέλος, ο Μπεγκαρίν είναι η εγχώρια προσθήκη και θα βρεθεί στην άκρη του πάγκου μιας γεμάτης περιφέρειας.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Τζέιμς, Καλάθης, Οκόμπο, Στραζέλ, Κορκμάζ, Μπεγκαρίν

Φόργουορντ: Τάρπεϊ, Μπράουν,  Ντιαλό, Μπλόσομγκεϊμ, Κορνελί

Σέντερ: Παπαγιάννης, Μοτεγιούνας, Τζαϊτέ

Εκτίμηση: Η Μονακό χτίστηκε πιο ορθολογικά από κάθε άλλη σεζόν. Πήρε έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) οργανωτή της Ευρώπης. Πρόσθεσε παίκτες που απειλούν με μακρινά σουτ και πλέον είναι επικίνδυνη σε όλες τις θέσεις. Θεωρώ πως είναι από τα φαβορί για την τετράδα, με αποτέλεσμα να παλέψει με αξιώσεις για το  πλεονέκτημα στα play offs.


Μπάγερν Μονάχου (15η, 13-21)

Ήρθαν: Νέιπιερ (Αρμάνι), Μάνταρ (Φενέρμπαχτσε), Γιέμπο (Τσέμνιτζ), Ντα Σίλβα (Μπαρτσελόνα), Βόιτμαν (Αρμάνι)

Έφυγαν: Ιμπάκα, Μπολμάρο, Μπονγκα, Φρανσίσκο, Ράντονσιτς, Βάιντεμαν, Βίμπεργκ

Ανανέωσαν: Έντουαρντς, Βάιλερ Μπαμπ, Χάρις

Αλλαγή σελίδας στη Μπάγερν, που μετά την αποχώρηση του Λάσο, έδωσε τα κλειδιά στον Γκόρντον Χέρμπερτ, που μεγαλούργησε με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Η σημαντικότερη απώλεια ήταν αυτή του Ιμπάκα, όμως ο έμπειρος Βόιτμαν, που διαθέτει αξιόπιστο σουτ, αλλά και ο Ντα Σίλβα που επιστρέφει στη Γερμανία, θα δώσουν λύσεις στη ρακέτα. Έξτρα λύση στις ίδιες θέσεις και ο Γιέμπο, που έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι με την Τσέμνιτζ. Στα γκαρντ, οι Μπολμάρο και Φρανσίσκο, αντικαταστάθηκαν από τους Νέιπιερ και Μάνταρ και η Μπάγερν φαίνεται να ενισχύεται σε μακρινό σουτ.

Αφιέρωμα Euroleague

Γκαρντ: Βάιλερ-Μπαμπ, Νέιπιερ, Καρτσένκοφ, Ομπστ, Έντουαρντς, Μάνταρ

Φόργουορντ: Λούσιτς, Γιέμπο, Γκιφάι, Ντα Σίλβα, Βόιτμαν

Σέντερ: Μπούκερ, Χάρις, Μπράνκοβιτς

Εκτίμηση: Άλλη περίπτωση η εθνικές ομάδες και άλλο οι σύλλογοι. Το όνομα του Χέρμπερτ δεν είναι εγγύηση για την επιτυχία. Δεν εντυπωσιάστηκα από τις κινήσεις των Γερμανών, όμως θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας θα παρουσιαστούν καλύτεροι. Κερδίζουν σε μακρινό σουτ με τις προσθήκες που έκαναν. Μοναδικό ερωτηματικό, οι τραυματισμοί του Νέιπιερ, που θα ηγηθεί τη γραμμή των γκαρντ. Ευκαιρία για τον Μάνταρ να κάνει το step up, αλλά μην ξεχνάμε και τον αγαπημένο του Χέρμπερτ από την εθνική, Αντρέας Ομπστ. Δε θα είναι στους ουραγούς, αλλά δεν την βλέπω να παλεύει και για τα play-ins, οπότε κάπου ανάμεσα στο 12-15!


Μπαρτσελόνα (4η, 22-12)

Ήρθαν: Φαλ (Βιλερμπάν), Πάντερ (Παρτιζάν), Άντερσον (Βαλένθια), Νούνιες (Ουλμ), Μετού (Ντιτρόιτ Πίστονς)

Έφυγαν: Μαρτίνεθ, Ντα Σίλβα, Ρούμπιο, Γιοκουμπάιτις, Κάλινιτς, Καϊσέδο, Οριόλ

Ανανέωσαν: Πάρκερ

Ο Γκριμάου απέτυχε παταγωδώς στην περσινή σεζόν και η Μπάρτσα εμπιστεύτηκε τον Πεναρόγια, που μας εντυπωσίασε με τη θητεία του στη Μπασκόνια. Ο Γιοκουμπάτις δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, όπως και ο Ντα Σίλβα, ενώ οι γερόλυκοι Ρούμπιο και Κάλινιτς μάλλον πλήρωσαν την τάση ανανέωσης. Ο Πάντερ άργησε ένα χρόνο, αλλά τελικά πήγε στη Βαρκελώνη και μαζί με τον Νούνιες θα ενισχύσουν τα γκαρντ των Καταλανών. Ο δεύτερος εξαργύρωσε την εξαιρετική του χρονιά με την Ουλμ. Πρόκειται για έναν πολύ καλό δημιουργό που θα δώσει λύσεις στην οργάνωση. Ο Άντερσον ήρθε για να μπει στα παπούτσια του Κάλινιτς, προσφέροντας ένταση και δύναμη.  Ο Φαλ συμπληρώνει μια τριάδα ψηλών, χωρίς μάλλον να δίνει τα στοιχεία που έλειπαν. Τέλος, ο Μετού, φέρνει αέρα ΝΒΑ, αφού μετράει 260 παιχνίδια στον μαγικό κόσμο, κυρίως με την φανέλα των Κινγκς. Ριμπάουντ, σκορ και αξιόπιστο μακρινό σουτ τα στοιχεία που μπορεί να δώσει.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Σατοράνσκι, Μπριθουέλα, Λαπροβίτολα, Νούνιες, Πάντερ, Σαρ

Φόργουορντ: Πάρκερ, Άντερσον, Μετού, Αμπρίνες, Πάρα

Σέντερ: Ερνανγκόμεζ, Βέσελι, Φαλ

Εκτίμηση: Με τα ψέματα βρέθηκε πέρυσι μέσα στην τετράδα. Δεν εντυπωσίασε ποτέ με το μπάσκετ που έπαιξε. Οι φετινές μεταγραφές μου δείχνουν περισσότερο κινήσεις σύγχυσης, παρά ορθολογική συμπλήρωση του ρόστερ.  Θα κάνει μαγικά ο Πεναρόγια; Δεν ξέρω! Πόση… τύχη πια για να πετύχει τα περσινά; Πιο πιθανό ένα πλασάρισμα στο δεύτερο μισό της οκτάδας, παρά το πλεονέκτημα έδρας.


Μπασκόνια (8η, 18-16)

Ήρθαν: Γιάραμαζ (Παρτιζάν), Χολ (Μονακό), Μπόλντγουιν (Τρέντο), Λουβαβού-Καμπαρό (Βιλερμπάν), Φορεστ (Ατλάντα Χοκς)

Έφυγαν: ΜακΙντάιρ, Μαρίνοβιτς, Κοστέλο, Κοτσαρ, Ντίεζ, Θίοντορ, Τσιόζα, Χανζλίκ

Ανανέωσαν: Ραϊέστε, Σεντεκέρσκις, Χάουαρντ

Δεν αλλάζει λογική η Μπασκόνια, αφού και πέρυσι δικαιώθηκε, φτάνοντας στα play offs της Euroleague. Στα ίδια μονοπάτια κινήθηκε και ο Λάσο, που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Πέρυσι, οι Βάσκοι δεν κράτησαν τον Τόμπσον και φέτος έκαναν το ίδιο με τον ΜακΙντάιρ και τον Μαρίνκοβιτς. Αυτή τη φορά, τα κλειδιά της οργάνωσης δόθηκαν στον Μπόλντγουιν. Όχι τον γνωστό, αλλά τον περσινό MVP της Τρέντο, με 14 πόντους και πάνω από 4 ριμπάουντ και ασίστ. Στο πλευρό του  και ο Γιάραμαζ, που θέλει να κάνει το step up σε μια ομάδα που δίνει ευκαιρίες. Φυσικά, το μεγάλο όνομα στα γκαρντ είναι ο Φόρεστ, που προέρχεται από 4 σεζόν με συνολικά 151 παιχνίδια στο ΝΒΑ. Ο Χολ ήρθε να δώσει εμπειρία και αθλητικότητα στη ρακέτα των Ισπανών, ενώ ο Λουβαβού Καμπαρό θέλει άλλη μια ευκαιρία σε ομάδα που παλεύει για κάτι παραπάνω από τη Βιλερμπάν.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Χάουαρντ, Σαβκοβ, Γιάραμαζ, Μπόλντγουιν, Φόρεστ

Φόργουορντ: Ραϊέστε, Ρογκαβόπουλος, Μονέκε, Λουβαβού-Καμπαρό, Εντιαγιέ, Σεντεκέρσκις

Σέντερ: Χολ, Ντιοπ

Εκτίμηση: Κάτι γίνεται καλά εκεί στη χώρα των Βάσκων. Είναι πολλά τα στοιχήματα όμως τη φετινή σεζόν. Ναι, έχουν συνηθίσει σε αυτά, αλλά θεωρώ πως δεν ακολούθησαν την τάση των ομάδων που μπήκαν πέρυσι στα play offs, για να ενισχυθούν ανάλογα. Μπορεί ο Μονέκε, ο Χάουαρντ και ο Σεντεκέρσκις να μπορούσαν να παίξουν σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για αυτούς που έρχονται από πίσω. Φέτος θεωρώ πως δύσκολα θα μπει στα play-ins η Μπασκόνια και την περιμένω λίγο κάτω από την 10η θέση.


Ολυμπιακός (5η, 22-12)

Ήρθαν: Βιλντόζα (Παναθηναϊκός), Ντόρσεϊ (Φενέρμπαχτσε), Φουρνιέ (Ντιτρόιτ Πίστονς), Εβανς (Ζαλκγίρις), Βεζένκοφ (Σακραμέντο Κινγκς)

Έφυγαν: Λούντζης, Σίκμα, Τανούλης, Κάνααν, Μπραζντέικις

Ανανέωσαν: Πίτερς

Ίσως ο πρωταγωνιστής της μεταγραφικής περιόδου, αν λάβουμε υπόψη την αναβάθμιση σε κάθε θέση. Όταν  στη θέση των Λούντζη και Κάνααν, φέρνεις Βιλντόζα, Ντόρσεϊ και Έβανς, στη θέση του Μπραζντέικις, τον Φουρνιέ και στη θέση του Σίκμα τον Βεζένκοφ, τότε τα λόγια είναι περιττά. Η περσινή τρίτη θέση στη διοργάνωση δεν ήταν αρκετή για τους Πειραιώτες και η ενίσχυση ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στη φαρέτρα του παίκτες που δίνουν επιθετικά το κάτι παραπάνω. Όλοι οι «νέοι» σουτάρουν εξαιρετικά και φυσικά ο καθένας από αυτούς έχει και διαφορετικά στοιχεία να προσθέσει στην ομάδα. Μοναδικό ερωτηματικό, η προσθήκη του Έβανς, λόγω του τραυματισμού του, αφού είναι αβέβαιη η κατάσταση που θα βρεθεί μόλις επανέλθει.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Γκος, Γουόκαπ, Μήτρου-Λονγκ, Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ, Βιλντόζα, Έβανς, Ντόρσεϊ

Φόργουορντ: Πίτερς, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φουρνιέ, Πετρούσεφ

Σέντερ: Φαλ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ

Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει μια αξιοζήλευτη ομοιογένεια. Ακόμα και με το περσινό, ελλιπές ρόστερ,  καμουφλάριζε τις αδυναμίες του. Ωστόσο, στα κρίσιμα φάνηκε πως έλειπε ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα και το τελευταίο σουτ. Φέτος, αυτό διορθώθηκε με τέτοιο τρόπο, που δείχνει πως στόχος είναι μόνο η κούπα. Το αρνητικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι πως θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας. Όπως και να έχει, η ομάδα του Μπαρτζώκα είναι δίκαια ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής διοργάνωσης και θεωρώ πως θα πάρει το πλεονέκτημα έδρας στο τέλος της regular season.


Παναθηναϊκός (2η, 23-11)

Ήρθαν: Οσμάν (Σαν Αντόνιο Σπερς), Μπράουν  (Μακάμπι), Γιουρτσεβέν (Γιούτα Τζαζ)

Έφυγαν: Βιλντόζα, Μπαλτσερόφκσι, Χουγκάζ

Ανανέωσαν: Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις

Ονειρική χρονιά η περσινή για τον Παναθηναϊκό, που επέστρεψε στο θρόνο του, κατακτώντας τον 7ο ευρωπαϊκό του τίτλο. Μια ομάδα που χτίστηκε μέσα σε λίγους μήνες από τον Αταμάν, πέτυχε παραπάνω από αυτά που θα περίμενε κανείς. Ομάδα που κερδίζει, την αλλάζεις; Αυτό ήταν το ερώτημα! Και ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην άλλαξε, αλλά με προσεκτικές κινήσεις, αναβαθμίστηκε. Η σταθερή αξία του Λορέντζο Μπράουν, ήρθε να δώσει μια πιο «σίγουρη» λύση σε σχέση με τον Βιλντόζα. Ο Γιουρτσεβέν έφερε ποιότητα, σκοράρισμα, ριμπάουντ και φυσικά αέρα ΝΒΑ, σε σχέση με τον άπειρο σε αυτό το επίπεδο, Μπαλτσερόφκσι, ο οποίος δεν έπεισε. Τέλος, το καθιερωμένο «γλυκό», ήταν ο Οσμάν. Ο Τούρκος φόργουορντ ανεβάζει κατακόρυφα την ποιότητα στη θέση «3» και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Σλούκας, Μπράουν, Γκραντ, Μωραΐτης, Ναν, Γκριγκόνις

ΦόργουορντΟσμάν, Π. Καλαϊτζάκης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Χ. Ερνανγκόμεθ, Σαμοντούροφ

Σέντερ: Λεζόρ, Γιουρτσεβέν, Κ. Αντετοκούνμπο

Εκτίμηση: Οι απαιτήσεις για τον φετινό Παναθηναϊκό είναι δικαιολογημένα αυξημένες. Άλλωστε, σχεδόν πάντα, ο πρωταθλητής Ευρώπης ξεκινάει από τη θέση του φαβορί και για την επόμενη σεζόν. Ποιοτικά είναι σίγουρα μια πιο πλήρης ομάδα. Όλα δείχνουν πως η πορεία θα είναι ανάλογη της περσινής και μάλιστα με περισσότερη χημεία σε πιο πρώιμο στάδιο της κανονικής διάρκειας. Θεωρώ πως και ο Παναθηναϊκός θα είναι στην πρώτη τετράδα, εξασφαλίζοντας πλεονέκτημα έδρας στη διαδικασία των play offs.


Παρί (Κατάκτηση Eurocup)

Ήρθαν: Λο (Αρμάνι), Ουατάρα (Μονακό), Χομς (Τρέντο), Χέις (Ζαλγκίρις), Καβαλιέρ (Στρασβούργο)

Έφυγαν: Ενγκουαμά, Ντενίς, Σάιμον, Ντιαβαρά, Νομπά

Ανανέωσαν: –

Η φετινή Σταχτοπούτα έρχεται από τη Γαλλία και είναι η Παρί, η οποία πέρυσι κατέκτησε το Eurocup. Η παρέα των Σορτς και Χαϊφί έκανε μια εκπληκτική σεζόν εντός και εκτός συνόρων. Τα ηνία της ανέλαβε ο φέρελπις Τιάγκο Σπλίτερ, που μετά την μεγάλη καριέρα σαν μπασκετμπολίστας, φαίνεται πως θα τα πάει καλά και σαν προπονητής. Οι μεταγραφικές κινήσεις, σίγουρα της έδωσαν εμπειρία από το υψηλό επίπεδο. Αυτό της λείπει άλλωστε. Ωστόσο, ποιοτικά δεν τρομάζουν. Ο Λο είναι ένα γκαρντ με 8 σεζόν στη Euroleague και μαζί με τους Ουατάρα και Χέις θα βοηθήσουν τους νέους συμπαίκτες τους να καταλάβουν τι εστί αυτή η διοργάνωση. Στις θέσεις των φόργουορντ ήρθαν δυο διαφορετικοί παίκτες, οι Χομς και Καβαλιέρ, για να δώσουν λύσεις κοντά και μακριά από το καλάθι.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Σορτς, Χαϊφί, Ερέρα, Λο, Ουατάρα, Μάλκομ

Φόργουορντ: Γουόρντ, Καβαλιέρ, Γιάντουνεν, Χομς, Σι

Σέντερ: Χέις, Κράτζερ, Κέσενς, Σορβίν

Εκτίμηση: Όσοι παρακολουθείτε τα κείμενά μου, θα ξέρετε την αδυναμία μου στον Χαϊφί. Ο Τι Τζέι Σορτς, που είναι στο πλευρό του, έκανε πλάκα τα τελευταία χρόνια στο Eurocup και μένει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και στο υψηλότερο επίπεδο. Μαζί με τον Λο συνθέτουν μια αξιόλογη τριάδα στα γκαρντ. Γενικά από το ρόστερ δε λείπει η αθλητικότητα, αλλά όλα αυτά δε φτάνουν για το κάτι παραπάνω. Στόχος της Παρί είναι να αποφύγει τον πάτο της βαθμολογίας. Αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι στην τελευταία τριάδα.


Παρτιζάν (11η, 16-18)

Ήρθαν: Ουάσινγκτον (Γουέσττσέστερ Νικς), Ποκουσέφκσι (Σαρλότ Χόρνετς), Μάικ (Μπουργκ), Λάκιτς (Ζαντάρ), Τ. Τζόουνς (Εφές), Κ. Τζόουνς (Γκόλντεν Μπουλς), Ντέιβις (Βαλένθια), Μπράουν (Άλμπα), Μπόνγκα (Μπάγερν), Νάκιτς (Ιγκοκέα), Ντιλικινά (Σαρλότ Χόρνετς), Λούντμπεργκ (Βίρτους Μπολόνια), Μαρίνκοβιτς (Μπασκόνια)

Έφυγαν: Καμπόκλο, Γιάραμαζ, Πάντερ, Πονίτκα, Ντόζιερ, Σμιθ, ΛεΝτέι, Αβράμοβιτς, Άντζουσιτς, Νάναλι, Τριφούνοβιτς, Καμίνσκι

Ανανέωσαν: –

Ομπράντοβιτς είναι αυτός και μπορεί να κάνει τα πάντα. Κάτι δεν του άρεσε πολύ στην περσινή ομάδα και είπε να τους διώξει… όλους!!! Ναι, καλά ακούσατε! Έμεινε μόνο ο Κοπρίβιτσα. Η Παρτιζάν είναι πλέον μια ομάδα που περιλαμβάνει έμπειρους παίκτες από τη Euroleague, όπως ο Ντέιβις, ο Λούντμπεργκ, και ο Μαρίνκοβιτς. Παίκτες που ψάχνουν τη δεύτερη ευκαιρία, όπως ο Μπράουν, ο Τάιρικ Τζόουνς και ο Μπόνγκα. Έχει άρωμα ΝΒΑ, από τους Ουάσινγκτον, Ποκουσέφσκι, Ντιλικινά και Κάρλικ Τζόουνς, που τον έμαθαν όλοι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες με το Νότιο Σουδάν. Τέλος, έχει παίκτες που έκαναν εξαιρετικές χρονιές πέρυσι σε χαμηλότερο επίπεδο και ψάχνουν το step up, όπως ο Μάικ, ο Νάκιτς και ο Λάκιτς.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Λούντμπεργκ, Κ. Τζόουνς. Ντιλικινά, Ουάσινγκτον, Μπράουν, Λάκιτς

Φόργουορντ: Μαρίνκοβιτς, Ποκουσέφκσι, Μπόνγκα, Μάικ, Νάκιτς

Σέντερ: Ντέιβις, Κοπρίβτσα, Τ. Τζόουνς

Εκτίμηση: Η Παρτιζάν απογοήτευσε πέρυσι με την εικόνα της και πάλι έχασε τα play-ins στο νήμα. Φέτος έκανε ολικό λίφτινγκ και θέλει να επανέλθει στα νοκ άουτ, με σύμμαχο, πάντα, τη δυνατή της έδρα. Το υλικό υπάρχει. Για τον προπονητή δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η χημεία και πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί σε ένα εντελώς νέο ρόστερ. Πιστεύω πως στο τέλος της κανονικής διάρκειας, θα δούμε την Παρτιζάν να παλεύει και πάλι για τη διαδικασία των play-ins και τελικά να καταλήγει μέσα. Κάπου ανάμεσα σε 7-10 λοιπόν!


Ρεάλ Μαδρίτης (1η, 27-7)

Ήρθαν: Ιμπάκα (Μπάγερν), Ρέιθαν-Μέις (Ενισέι), Γκαρούμπα (Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς), Φελίς (Μπανταλόνα)

Έφυγαν: Γιαμπουσέλε, Κοζέρ, Αλοθέν, Πουαριέ

Ανανέωσαν: Αμπάλδε, Γιουλ, Μούσα, Ταβάρες, Χεζόνια

Πέρυσι εντυπωσίασε μέχρι τη μέση της σεζόν. Κατάφερε από νωρίς να σιγουρέψει την πρωτιά στην κανονική διάρκεια. Έπαιζε διαστημικό μπάσκετ και όλα έδειχναν πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Βέβαια, η «κατάρα» της πρώτης ομάδας στη regular season, αλλά και ο Παναθηναϊκός είχαν άλλη άποψη. Φέτος, η Ρεάλ δεν έκανε βαρύγδουπες μεταγραφές. Έφερε τον Ιμπάκα για να καλύψει το κενό του Πουαριέ. Πήρε τον Γκαρούμπα, αλλά έχασε τον Γιαμπουσέλε, λόγω… Ολυμπιακών Αγώνων! Στα γκαρντ έγινε ανανεώση. Τέλος εποχής για Ρούντι και Σέρχι, αποχώρηση Κοζέρ, αλλά το μεγάλο όνομα δεν ήρθε. Αντίθετα, τους Καμπάτσο, Γιουλ και Μούσα θα πλαισιώσουν οι Φελίς και Ρέιθαν-Μέις. Ο πρώτος ήταν ο ηγέτης της Μπανταλόνα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δεύτερος απέδειξε με τη φανέλα της Ενισέι, πως είναι για μεγαλύτερα πράγματα, έχοντας μέσο όρο σχεδόν 26 πόντους στην VTB.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Καμπάτσο, Ρέιθαν-Μέις, Φελίς,  Γιουλ, Μούσα

Φόργουορντ:  Χεζόνια, Γκονζάλες, Ντεκ, Αμπάλδε, Γκαρούμπα

Σέντερ: Ταβάρες, Ιμπάκα, Εντιαγιέ

Εκτίμηση: Νομίζω πως η Ρεάλ έχει υποτιμηθεί στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Ναι, οι δυο προσθήκες στα γκαρντ δεν είναι από το πάνω ράφι, αλλά έρχονται για να πατήσουν στα χνάρια των Καμπάτσο, Γιουλ και Μούσα. Τα φόργουορντ δεν κατέρρευσαν με τη φυγή του Γιαμπουσέλε. Σκεφτείτε ότι ακόμα υπάρχουν οι Χεζόνια, Ντεκ και Γκαρούμπα. Ενώ στη ρακέτα, το δίδυμο των Ταβάρες και Ιμπάκα είναι από τα καλύτερα στη διοργάνωση. Ενδεχομένως μάλιστα να δούμε κι άλλες προσθήκες. Θα ήταν λάθος να την υποτιμήσουμε. Μπορεί να μην κάνει τον περσινό περίπατο, όμως και πάλι είναι δίκαια από τα φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας.


Φενέρμπαχτσε (6η, 20-14)

Ήρθαν: Μαριάνοβιτς (Χιούστον Ρόκετς), Μπιρτς (Χιρόνα), Γκαζί (Εφές), Μέλι (Αρμάνι), Χολ (Αρμάνι), Μπόλντγουιν (Μακάμπι), Κόλσον (Μακάμπι), Ζάγκαρς (Γουλβς)

Έφυγαν: Μαντάρ, Καλάθης, Παπαγιάννης, Νουά, Ντόρσεϊ, Σέστινα, Μότλεϊ, Χέιζερ, Νέτο

Ανανέωσαν: Μαχμούτογλου, Χέις-Ντέιβις, Εκσίογλου

Κάτι διαφορετικό πάει να λανσάρει η φετινή Φενέρ. Πέρυσι αποκλείστηκε από τη Μονακό στα play offs. Άλλαξε προπονητή στη μέση της σεζόν και ο Σάρας φάνηκε να της ταιριάζει. Ψώνισε από Τελ Αβίβ, δύο από τους «πενταδάτους» παίκτες της Μακάμπι, τον Μπόλντγουιν και τον Κόλσον. Έφερε το πολυεργαλείο, Ντεβόν Χολ, αλλά και τον Ζάγκαρς. Κανείς τους δεν έχει τη δημιουργία του Καλάθη και αυτό θα είναι ένα θέμα. Στους ψηλούς, ο Μαριάνοβιτς αντικατέστησε τον Παπαγιάννη, ο Μπιρτς τον Μότλεϊ και ο Μέλι ήρθε για να δώσει εμπειρία και ευελιξία στις θέσεις 4-5.

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Γουίλμπεκιν, Γκάζι, Μπόλντγουιν, Γκούντουριτς, Χολ, Μαχμούτογλου, Ζάγκαρς

Φόργουορντ: Χέιζ, Πιερ, Μπίρσεν, Κόλσον, Μεστογλου, Μπιμπέροβιτς, Μέλι

Σέντερ: Σανλί, Μπιρτς, Μαριάνοβιτς

Εκτίμηση: Last but not least που λέμε στο χωριό μου, η Φενέρ. Είναι μια ομάδα που διαθέτει πολύ καλό περιφερειακό σουτ. Ταυτόχρονα, τα γκαρντ της είναι εξαιρετικά και στις διεισδύσεις, απειλώντας και από κοντινότερες αποστάσεις. Στα φόργουορντ περισσεύει η αθλητικότητα, ενώ η τριάδα των σέντερ έχει μέγεθος, αν και είναι λίγο μονοδιάστατη. Μέσα σε όλα αυτά, δε λείπουν και οι ρολίστες. Συμπέρασμα… θα είναι μια ομάδα που θα παλέψει με αξιώσεις για το πλεονέκτημα έδρας και αν το χάσει θα είναι στο νήμα.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μία άτυπη tier list:

Αφιέρωμα Euroleague 2024-25: Οι 18 μονομάχοι


ΥΓ. Ίσως έχουμε και κινήσεις της τελευταίας στιγμής σε κάποιες ομάδες. 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

ΠΗΓΗ

You may also like